Blog #3

blijf geen baby, word een held!

blijf geen baby, word een held!

Wie wil groeien, moet eerst melk leren drinken

Wil je een grote, sterke Held worden? Dan zul je moeten zorgen dat je kunt groeien. En dat is beginnen bij het begin. Net zoals een baby melk nodig heeft, moet jij als Held van God eerst geestelijke melk te drinken. Zonder die melk, kun je niet groeien. Wil je weten wat die melk is? Lees dan Hebreeën 5: 11-14 t/m 6:1-2.

Geestelijke melk: de fundamenten voor je geloof

Geestelijke melk staat voor de fundamenten die je moet hebben om een sterke christen te worden. Sommige van die fundamenten gaan over wat je gelooft. Maar de meesten moet je gewoon doen. Doorslikken dus die melk!

De melk bestaat volgens Hebreeën 6:1-2 onder meer uit echte bekering, dopen en het opleggen van handen (om de kracht van God te laten stromen). Dat zijn fundamenten voor elke christen. God gaat er niet met je over in discussie. Het is baby-melk en baby’s moeten gewoon drinken zonder vragen te stellen! Gek genoeg zijn dit precies de onderwerpen waarover in veel kerken gedoe is. Wij weten wel waarom: geesten van religie willen niet dat je groot en sterk wordt.

Wie geen melk drinkt, groeit niet

We zien zo veel christenen helemaal niet op Jezus lijken. Ze blijven hangen in allerlei aardse zaken en blijven maar weigeren om de meest fundamentele stappen te zetten. Maar wie de melk niet drinkt, zal als christen niet echt groeien. Zo iemand blijft  een geestelijke baby. Zo wil jij toch niet zijn? Een onvolwassen christen die in de kerk vermaakt wil worden en nog steeds denkt dat de wereld om hem draait. Die geen melk wil drinken, maar roept om “vast voedsel” (“Ik wil weer eens een echte goeie preek! Ik wil vast voedsel waar ik weer een hele week mee vooruit kan!”). Ondertussen “poept” hij de hele boel onder. Hij oordeelt, hij moppert, hij bromt en leidt menigeen af van zijn taak. Ondertussen ligt er een wereld in nood op hem te wachten.

We noemen een paar belangrijke melkbestanddelen die elke christen nodig heeft om te groeien.

Melk-ingrediënt 1: Bekering van dode werken

Bekering is veel meer dan in Jezus gaan geloven. Het betekent dat je je helemaal naar Jezus omdraait. Hij heeft een geweldig leven voor je in gedachten. Maar om dat leven écht binnen te gaan, zul je moeten gaan vertrouwen op de Heilige Geest. Dus niet krampachtig proberen om geen “zonden” meer te doen, maar Zijn Leven ontvangen. Hij wil Zijn Leven door jou heen leven. Ook zul je moeten leren te vertrouwen op Gods Vaderschap en Goedheid. Dat betekent dat je moet stoppen om je voor Hem als slaaf te gedragen. Anders word je een christen die bezig is met “DODE WERKEN”. En dat gaat niet werken.

Melk-ingrediënt 2: Geloof in God

Geloof in God gaat veel verder dan aannemen dat Hij bestaat. Geloven is vertrouwen. En dat moet blijken uit je daden. Maar om God te geloven, moet je weten Wie Hij is, wat Hij belangrijk vindt, wat Hij heeft beloofd en hoe je dat ook daadwerkelijk kunt ontvangen. Ook zul je moeten leren vertrouwen op Zijn bovennatuurlijke kracht.

De wereld leert ons: “Zien is geloven.” Maar Jezus leert ons het omgekeerde: “Geloof, twijfel niet, en je zult het ontvangen!” Dit is het soort geloof dat de Bijbel bedoelt. Geloof dat maakt dat je in actie komt en dat resultaten oplevert. Het onmogelijke zal mogelijk worden. Wonderen zijn extreem normaal!

Melk-ingrediënt 3: Doop in water

De Bijbel spreekt niet over “doop”, maar over “dopen” (meervoud). Als je Gods babymelk wilt drinken, zul je ten minste drie “dopen” moeten ondergaan:

  • Doop door onderdompeling (in water)
  • Doop met de Heilige Geest
  • Doop met Vuur

Dopen in water hoort bij een gezonde geestelijke geboorte. Je wordt afgesneden van het oude en belandt in het nieuwe leven met Jezus. Dopen hoort in feite bij je redding (zie Marcus 16:16). Het is geen “romantisch ritueel”, maar een noodzaak om je los te maken van allerlei negatieve geestelijke invloeden uit je verleden. De geestelijke wereld kent het belang van dopen. Je oude “ik” wordt juridisch “dood verklaard”. Maar Jezus in jou staat op … en Hij wordt zichtbaar in jou. Je hebt hem als het ware “aangetrokken”. Boze geesten weten dat ze dan geen recht meer op je hebben. Jij hoort helemaal bij Jezus! Jij bent geen slaaf meer, maar 100% een kind van God. En wie aan jou komt, komt aan Hem!

Melk-ingrediënt 4: Doop met de Heilige Geest en met Vuur

De Heilige Geest geeft je bovennatuurlijke kracht. Die heb je nodig om anderen te helpen redden en veranderen. Je bent door God bedoeld als een “tempel” voor de Heilige Geest. Hij wil letterlijk in je wonen. En dat niet alleen: Hij wil met Zijn bovennatuurlijke kracht uit je stromen. Jezus noemt dat “Levend Water”; een geestelijke substantie die leven brengt op alle plekken waar het komt. Wil je ook dat dit heerlijke, bovennatuurlijke Water van de Heilige Geest uit je gaat stromen? Ontvang dan de doop met de Heilige Geest. Het is niet moeilijk; je hoeft alleen maar dorst te hebben en te ontvangen.

Jezus heeft ook een Vuurdoop voor je klaar liggen. Hij wil dat je helemaal echt wordt. Daarom voert Hij soms de druk op, zodat alle troep in je leven eruit komt. Wat er dan van je over blijft is zuiver, schitterend en ijzersterk. Jezus biedt je een vuurtje aan! Mag hij de boel aansteken?

Melk-ingrediënt 5: Oplegging van handen

Een Held van God kan écht niet zonder oplegging van handen! Om dat de Heilige Geest letterlijk met Zijn kracht in je lichaam woont, wil Hij je lichaam gebruiken om die kracht te laten stromen. God wil graag mensen aanraken met Zijn kracht. En om dat te kunnen doen, moet JIJ ze aanraken. Daarom werkt goddelijke genezing veelal door het opleggen van handen. Precies zoals Jezus het heeft gezegd in Marcus 16:17-18. Dus laat je handen wapperen! Het Zijn nu de handen van Jezus.

Om je te helpen een echte Held te worden, schreven we “EXTREEM NORMAAL, Handboek voor Helden”. Het is bedoeld voor iedereen die Jezus wil volgen, maar dan zonder religieus gedoe. Deel 3 van het Handboek gaat helemaal over geestelijke babymelk en groeien.